Blog

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Κείμενο: Nou-Pou.gr

Για τις ανάγκες του χριστουγεννιάτικου open space party, το Κέντρο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Βάρη μεταμορφώθηκε σε ένα θεματικό πάρκο με αμέτρητες εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. Φυσικά, ήμασταν εκεί.

Η μαγεία των Χριστουγέννων μας υποδέχθηκε από την είσοδο κιόλας με τη φωτισμένη χριστουγεννιάτικη σύνθεση του Αη Βασίλη με τα ζωάκια και μας ακολούθησε στον υπέροχα στολισμένο χώρο υποδοχής με τον χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Παιδικά γέλια, ζωηρές συζητήσεις, ευχές και η ζεστή φωνή της τραγουδίστριας των Scarlet Nights να τραγουδά τζαζ εκδοχές αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών: Αν το Christmas party του Manetaki Language School είχε το δικό του soundtrack, τότε σίγουρα θα ήταν γεμάτο από όλα αυτά. Όμως, εκτός από την ακοή, για να απολαύσεις τη φετινή γιορτινή εκδήλωση του πιο δημιουργικού σχολείου ξένων γλωσσών των νοτίων προαστίων, χρειαζόσουν και τις υπόλοιπες αισθήσεις σου. Μαζί με μπόλικη φαντασία.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

The party is on!

Η ώρα είναι 17:00 και το πάρτι έχει μόλις αρχίσει. Για πρακτικούς λόγους, η γιορτή έχει χωριστεί σε χρονικές ζώνες και οι μικρότεροι μαθητές του σχολείου έχουν ήδη ξεχυθεί στους διαδρόμους του.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Κάθε αίθουσα και μια διαφορετική έκπληξη: Στην πρώτη, μια θεατροπαιδαγωγός υποδέχεται τους μαθητές για να παίξουν και να διασκεδάσουν μέσα από διαδραστικά θεατρικά παιχνίδια. Λίγο πιο δίπλα, ο χώρος με τα vision boards, όπου μικροί και μεγάλοι καλούνται να οπτικοποιήσουν όσα ονειρεύονται για τη νέα χρονιά. Χρησιμοποιώντας τα ευφάνταστα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους και κυρίως την φαντασία τους, δημιουργούν πολύχρωμα κολλάζ αποδίδοντας ο καθένας το πως φαντάζεται τον εαυτό του το 2019. Μία όμορφη εικόνα δημιουργικής συνύπαρξης μικρών και μεγάλων αποτελεί μια οικογένεια με τους γονείς μαθητές στα τμήματα ενηλίκων Ισπανικών και Αγγλικών και τις κόρες τους μαθήτριες στα Αγγλικά, που κάθονται γύρω από έναν πάγκο και συνθέτουν ο καθένας τον δικό του πίνακα για το 2019.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Εν τω μεταξύ, ο πιανίστας αφήνει το πιάνο, παίρνει το ακορντεόν και με την υπόλοιπη μπάντα αρχίζουν να περιφέρονται από τάξη σε τάξη τραγουδώντας τα κάλαντα με τους μαθητές. Σταματάνε για λίγο στην αίθουσα του ανιματέρ: Μπορεί να μη βγάζει λαγούς από το καπέλο του, όμως η παντομίμα, οι αστείες συνεντεύξεις του και τα μικρά του «μαγικά tricks» έχουν σίγουρα κερδίσει την προσοχή των παιδιών, που τον κοιτούν εκστασιασμένα. Άλλοι μαθητές, βέβαια, έχουν ξετρελαθεί με το face painting ενώ η στάση που δεν παραλείπει πραγματικά κανείς είναι αυτή του χριστουγεννιάτικου photo shooting από επαγγελματία φωτογράφο μπροστά σε ένα άκρως γιορτινό σκηνικό, με δεκάδες χριστουγεννιάτικα prompts να κάνουν τη διαδικασία ακόμα πιο διασκεδαστική.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Τελευταία στάση αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής το Christmas Lab. Μια ολόκληρη αίθουσα έχει διαμορφωθεί σε χριστουγεννιάτικο εργαστήρι κατασκευών. Πάγκοι γεμάτοι υλικά και, γύρω τους, παιδιά που με την καθοδήγηση παιδαγωγού αυτοσχεδιάζουν φτιάχνοντας τα δικά τους στολίδια ή γράφοντας κάρτες στον Άγιο Βασίλη. Ανάμεσά τους και αρκετοί «μεγάλοι» που μοιάζουν να διασκεδάζουν όσο και οι μικρότεροι της παρέας. Άλλωστε πάντα τα events του φροντιστηρίου είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Και βέβαια, παντού παρόντες, πρόθυμοι και γελαστοί, οι καθηγητές της Σχολής, να οργανώνουν τα γκρουπ, να βοηθούν τους μαθητές και τους υπεύθυνους παιδαγωγούς, συμμετέχοντας και οι ίδιοι με χαρά σε όλες τις δράσεις.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

When the lights go down

Πέρασαν κιόλας τρεις ώρες, η ώρα έχει πάει 20:00 και η τελευταία ζώνη του πάρτι έχει τελειώσει. Η teacher coordinator του Manetaki Language School, Δανάη Αναστασιάδη, όχι μόνο δεν έχει κουραστεί, αλλά είναι πρόθυμη να απαντήσει στις αμέτρητες ερωτήσεις μας. Η ίδια ξεκίνησε κάποτε ως μαθήτρια του σχολείου και σήμερα, καθηγήτρια πια και μητέρα δύο παιδιών, είναι μια από τους ανθρώπους-κλειδιά στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

«Για το σχολείο μας κάθε μήνας προσφέρει και μια ευκαιρία για γιορτή. Η Γιορτή της Μητέρας, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Halloween, το Oktoberfest, η Mardi Gras γίνονται αφορμή για να γιορτάσουμε, να δημιουργήσουμε, να ζωγραφίσουμε, να τραγουδήσουμε και κυρίως να διδάξουμε στα παιδιά μας έθιμα, ιδέες και μηνύματα φέρνοντας τον ‘πραγματικό’ κόσμο στην τάξη και δίνοντας ουσιαστικό νόημα στη γλώσσα».

«Υπάρχει όμως ένας μήνας που ξεχωρίζει. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Δεκέμβρη, τον μήνα των Χριστουγέννων. Τα Χριστούγεννα κρύβουν μια μαγεία και γι’ αυτό άλλωστε τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα η μουσική, τα τραγούδια και η τέχνη πρωταγωνιστούν στις αίθουσες διδασκαλίας. Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις από όλον τον κόσμο, εορτασμοί, ήθη και έθιμα γίνονται ο άξονας γύρω από τον οποίο στήνεται ολόκληρο το μάθημα».

«Αν τύχει και βρεθείς στους διαδρόμους του σχολείου μας μια τυχαία μέρα του Δεκέμβρη θα ακούσεις τα μικρούλια μας να τραγουδούν δυνατά ‘We wish you a merry Christmas’. Λίγο πιο πέρα, οι μαθητές προσπαθούν με ψαλίδια, κόλλες και χαρτόνια να κατασκευάσουν τον μεγάλο Καρυοθραύστη που θα στολίζει την πόρτα της αίθουσάς τους! Στο χολ, δίπλα από το στολισμένο μας δέντρο, μαθητές προβάρουν τα λόγια τους για την επικείμενη θεατρική παράσταση, την ίδια στιγμή που μικροί επίδοξοι χορευτές επιδίδονται σε break dance φιγούρες για τον διαγωνισμό ταλέντων».

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Πώς φτάσαμε, όμως, στους διαγωνισμούς και τις παραστάσεις; «Συνήθως τον Δεκέμβρη διοργανώναμε την τελετή απονομής των ξενόγλωσσων διπλωμάτων στους επιτυχόντες των εξετάσεων. Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι λαμπερό, υπήρχε όμως η ανάγκη να του δώσουμε ένα άρωμα Χριστουγέννων. Έτσι, ξεκινήσαμε να το πλαισιώνουμε με χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια και κάθε χρόνο προσθέταμε κάτι ακόμα. Χορευτικά, σκετσάκια, talent shows, ώσπου φτάσαμε στις μουσικοχορευτικές θεατρικές μας παραστάσεις» λέει η Δανάη. «Έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο δυναμικό μας η πολύ ταλαντούχα καθηγήτριά μας, Κορίνα Συμβουλίδου, η οποία γράφει απίθανα αγγλόφωνα σενάρια μπλέκοντας Γάλλους σεφ, Γερμανούς επιθεωρητές, Ισπανούς πράκτορες, Ρωσίδες πριγκίπισσες, Άγιους Βασίληδες σε δίαιτα, ξωτικά σε απεργία και ανθρωπιστικά μηνύματα δοσμένα αριστοτεχνικά. Στο σενάριο παρεμβάλλονται τραγούδια και χορευτικά και το αποτέλεσμα είναι πάντα μοναδικό!».

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Παρ’ όλα αυτά, κανένας Δεκέμβρης στο Manetaki Language School δεν μοιάζει με τον προηγούμενο. Κινηματογραφικές προβολές ξενόγλωσσων ταινιών, θεατρικές παραστάσεις από το μοναδικό English Theatre Club, διαγωνισμός ταλέντων και karaoke parties διαδέχονται το ένα το άλλο ενώ, ειδικά φέτος, ο Δεκέμβρης ήταν ένας μήνας αφιερωμένος στη Λογοτεχνία.

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

«Καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, στα επίπεδα Hs1 έως και D class αφήσαμε στην άκρη τα κανονικά μας βιβλία και κάναμε μάθημα με βιβλία ξένης λογοτεχνίας» αναφέρει η αεικίνητη Διευθύντρια Σπουδών Αννίτα Μανετάκη. «Η διαδικασία ήταν πραγματικά υπέροχη και κορυφώθηκε στο σημερινό πάρτι μας. Γιατί χριστουγεννιάτικη γιορτή χωρίς δώρο δεν γίνεται! Κανείς, λοιπόν, δεν έφυγε από το πάρτι με άδεια χέρια. Οι μικρότεροι καλεσμένοι πήραν ένα DVD με χριστουγεννιάτικες ταινίες στα αγγλικά, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές πήραν λογοτεχνικά βιβλία, διαβαθμισμένα ανάλογα με το μαθησιακό τους επίπεδο».

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι που παραμένει σταθερό και αναλλοίωτο όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό είναι η επιθυμία για δημιουργία και προσφορά, μία από τις πιο βαθιές έννοιες των Χριστουγέννων. Για τον λόγο αυτό, ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στο Κέντρο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Μανετάκη ήταν να φτιάχνουν οι μαθητές χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, οι οποίες στη συνέχεια εκτίθενται σε φιλανθρωπικό bazaar. «Για χρόνια, κάθε λογής χριστουγεννιάτικη κατασκευή, γλειφιτζούρια τάρανδοι, κεραμικά ξωτικά, βραχιόλια, χιονόμπαλες, κάρτες, καδράκια και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς, όλα φτιαγμένα με αγάπη, διακοσμούσαν το σχολείο μας και μας βοηθούσαν να συγκεντρώσουμε χρήματα για το Παιδικό Χωριό SOS Βάρης» σχολιάζει η Δανάη Αναστασιάδη. «Με τον καιρό, το bazaar μας αντικαταστάθηκε και από άλλες δράσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από το ξεκίνημα του σχολείου μας 28 χρόνια πριν και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου σαν μαθήτρια και σαν καθηγήτρια, το χωριό SOS της Βάρης πάντα είχε μια ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μας. Αυτό το μήνυμα της προσφοράς προσπαθούμε να μεταφέρουμε και στα παιδιά γιατί το μάθημα του ‘προσφέρω χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα’, είναι πολύτιμο για όλους, μικρούς και μεγάλους! Η αλήθεια είναι πως, όποιο μήνα και αν περάσεις από το σχολείο μας, θα δεις πρόσωπα γεμάτα χαμόγελα. Τον Δεκέμβρη, όμως, είναι όλα λίγο πιο φωτεινά!».

Η μαγεία των Χριστουγέννων στο Manetaki Language School